Yksi helpoimmista keinoista lisätä yrityksesi tehokkuutta? 

Varmista, että henkilöstösi viestintä sujuu – kielellä kuin kielellä!

24.6.2025


Vaivaton viestintä on edellytys sujuvaan yhteistyöhön niin työyhteisön kesken kuin yhteistyökumppanien ja asiakkaidenkin kanssa. Kun henkilöstöllä on tarvittava kieliosaaminen, yhteistyö on helppoa, kun epäselvä kommunikaatio ei ole esteenä viestinnälle, ideoinnille ja projektien läpiviemiselle. Yhteinen kieli takaa sen, että kaikilla on sama päämäärä – onnistunut, selkeä prosessi tavoitteen saavuttamiseksi.


Taitava ja tehokas viestintä on edellytys niin sujuvalle kaupanteolle, erinomaiselle asiakaspalvelulle kuin myös henkilöstön yhteishengelle. Ongelmat erityisesti vierailla kielillä kommunikoidessa ovat yleisin syy siihen, miksi asioiden hoitaminen tuntuu hankalalta ja tehottomalta. Jännitys vieraan kielen käytöstä aiheuttaa myös tavallisesti vaikeuksia lähteä mukaan uusiin projekteihin ja jarruttaa ideointia ja luovuutta kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa.


Sujuva viestintä kielellä kuin kielellä on muutakin kuin pelkkää sanaston, kieliopin ja rakenteiden hallintaa: se on varmuutta ja helppoutta, kykyä kommunikoida kohdekielellä ilman oman mielen asettamia hidasteita ja esteitä. Koulussa saavutettu kielitaito on usein riittävä kommunikoimaan yksinkertaisella, arkisella tasolla niin, että viesti menee perille. Viestinnän helppous ja sujuvuus kuitenkin saavutetaan kieltä käyttämällä, kokemalla erilaisia viestintätilanteita ja saamalla varmuutta ja rohkeutta käyttää kieltä tilanteessa kuin tilanteessa.


Mikäli tällaiset viestintätilanteet tuntuvat ylitsepääsemättömän hankalilta, lienee parasta satsata kielikoulutukseen. Opetus asiantuntevan kouluttajan johdolla on oikotie sujuvaan kielitaitoon, jonka voi saavuttaa jo muutaman kuukauden opiskelulla ja harjoittelulla. 


Haluatko sinä parantaa yrityksesi tehokkuutta panostamalla henkilöstön kieli- ja viestintätaitoihin? Ota meihin yhteyttä niin selvitämme yhdessä, miten juuri sinun yrityksesi hyötyisi kielikoulutuksesta!


Mikä on tärkein osa kielitaitoa?

16.6.2025


Tietenkin sanat – kyky ymmärtää, mitä sanat tarkoittavat sekä kyky tuottaa haluttuja sanoja itse kohdekielellä. Jos et ymmärrä tai osaa sanoja, on äärimmäisen vaikeaa kommunikoida.


Kuinka monta sanaa pitäisi sitten osata pystyäkseen käyttämään vierasta kieltä?


Useimpien arvioiden mukaan oman äidinkielensä puhujat hallitsevat noin 15 000 – 20 000 sanaa tai pikemminkin sanajuurta (esim. sanajuuri juosta, josta voi johtaa muita samantyylisiä sanoja kuten juoksu, juokseminen, juoksutus jne). Tällainen määrä on kuitenkin kunnianhimoinen tavoite vieraan kielen opiskelijalle, ja vähemmälläkin tulee toimeen. 


Esimerkiksi englannin kielen kohdalla on arvioitu, että opettelemalla 800 kaikkein tavallisinta sanaa voi ymmärtää jo 75% arkisesta kielenkäytöstä englanniksi. Tällaisella sanavarastolla voi siis osallistua esim. tavallisimpiin arjen asiointitilanteisiin ja keskustella small talk-tyylisesti. Jos taas halutaan ymmärtää esimerkiksi TV-sarjojen ja elokuvien ynnä muun median kieltä ja erilaisia vivahteita, vaadittava sanavarasto lienee jossakin 3000 sanan paikkeilla. Kaunokirjallisuutta ymmärtääkseen taas olisi hallittava 8000-9000 sanaa. 


Ja miten niitä sanoja voisi sitten oppia lisää?


Tärkeää olisi ensin olla tietoinen siitä, miten yleensäkään itse oppii parhaiten – kaipaako tekstiä, mekaanista toistoa (esim. kirjoittamista), kuulemista vai jotakin muuta metodia oppimisen avuksi. Tällaista metodia hyödyntäen olisi sitten hyvä yrittää opetella uusia sanoja oman kiinnostuksen tai tiettyjen teemojen ja aiheiden mukaan – aivot muistavat kiinnostavat asiat paremmin ja tykkäävät ryhmittelystä, joka voi myös auttaa muistamaan sanoja myöhemmin paremmin. 


Sanoja opetellakseen voi vaikkapa kokeilla listata itselle ensimmäiset kymmenen mieleen tulevaa sanaa jostakin aiheesta ja selvittää ne sitten englanniksi. Tai voi valita tekstin jostakin tietystä aiheesta ja bongata siitä aiheeseen liittyvät relevantit sanat.


Hyviä ovat myös erilaiset kielenoppimispelit, videot ja muut resurssit, joissa on mukana niin visuaalisia kuin auditiivisia elementtejä. Niitä on saatavilla sekä ilmaisia että maksullisia, selaimessa ja sovelluksina käytettäväksi.


Kaipaatko lisää apua sanaston laajentamiseen? Anna meidän opettajiemme auttaa!


Numeroarvioiden lähde: https://www.bbc.com/news/world-44569277

Onko kieliopin osaaminen tärkeää? Voinko käyttää vierasta kieltä, vaikken ymmärrä kielioppia?

10.6.2025


Kyllä ja ei.


Kielioppi on ne kaikenlaiset erilaiset keinot, joilla ilmaisemme kielessä asioiden ja sanojen välisiä suhteita ja merkityksiä. Tärkeintä kielioppia ovat esimerkiksi aikamuodot, erilaiset sanojen taivutukset ja prepositiot eli pikkusanat, jotka ilmaisevat lukemattomia eri merkityksiä sanojen välillä.


Kaikkein alkeellisin kielenkäyttö ja kommunikaatio eivät välttämättä tarvitse kielioppia – joskus pelkät sanat ja eleet riittävät. Jos sanoihin lisätään kyky muodostaa pitempiä lauseita, voidaan taas kommunikoida hieman enemmän. Erilaiset ulkoaopitut sanonnat ja reaktiot ovat myös suhteellisen helppo lisä omaan kielitaitoon. Kuitenkin tällaisella tasolla kommunikoidessa viesti ei voi olla kovin monimutkainen.


Yksityiskohtia, vivahteita ja eroja asioiden välillä ilmaistaksemme tarvitsemme kieliopin keinoja. Kieliopin keinot auttavat syventämään merkityksiä ja tarkentamaan tietoa. Kieliopin avulla muutamme jonon sanoja viestiksi, lauseet tarinaksi. 


Mitä pitäisi sitten tehdä, jos kielioppisäännöt tuntuvat vaikeilta ymmärtää?


Aivan ensimmäisenä olisi hyvä varmistaa, onko ongelmia myös oman äidinkielen hahmottamisen kanssa. Ymmärrätkö esimerkiksi itse kieltä käyttäessäsi, mitkä sanat ovat asioita ja esineitä, mitkä kuvailevat asioita tai tekoja, mitkä sanat ovat teon sanoja? Mikäli ei ymmärrä oman äidinkielensä rakennetta tai toimintaa, on vaikea ymmärtää sitä muissakaan kielissä.


Jos ongelmia on nimenomaan vieraan kielen kanssa, on se usein merkki siitä, että vierasta kieltä ei tunneta tarpeeksi hyvin – ei olla kuultu tai nähty kieltä käytössä niin, että ymmärrettäisiin miten se on rakentunut. Myös vieraasta kielestä on opittava hahmottamaan esinesanat, kuvailusanat, teon sanat ynnä muut osat. On opittava tutkimaan sitä, miten erilaisia sanoja ja rakenteita käytetään – mitkä asiat toistuvat, mitkä sanat ja rakenteet liittyvät mihinkin merkitykseen, mitä merkitystä sanajärjestyksellä on, ja niin edelleen.


Kieliopin käytännön harjoitteluun on olemassa lukemattomia eri resursseja, kirjoista sovelluksiin. Parhaat resurssit ovat sellaisia, jotka esittelevät kielioppiasian selkeästi ja antavat luontevia esimerkkejä rakenteen käytöstä. Tärkeää on tietenkin myös päästä itse harjoittelemaan rakenteen käyttöä, mieluiten niin, että saa jonkinlaista palautetta suorituksestaan.


Haluaisitko sinä tai joku henkilöstösi jäsen apua kielioppipeikon selättämiseen?


Ota rohkeasti yhteyttä meihin, niin etsimme tilanteeseesi sopivan ratkaisun!